torstai 30. heinäkuuta 2015

Sauna olisi melkein kylpykunnossa

Saunan seinät petsattu, lauteet, yksinkertaiset sellaiset, rakennettu, etuseinä pleksit paikoillaan. Kiuaskin odottelee löylynlyöjää. Enää puuttuu ovi mutta se saa jäädä odottamaan toistaiseksi. Vielä paikkaussaumaus saunan väliseinän puulistan ja suihkuseinän saumaan. Sitten kaikki olisi kylpyhuoneessa valmista ja voisin siirtyä seuraavaa operaatioon eli laipion maalaukseen.....









Kiuas syntyi muuten koristekivistä ja hiusharjan sisäosasta :)


HUOM! Saunan sisälaipion pinnoittaminen tulee olemaan haasteellista välikaton asennuksen jälkeen, koska työskentely saunan sisään onnistuu vain ovireiän kautta! Tämä kannattaa huomioida. Muutenkin saunan pitää olla valmis ennen etuseinän ja laipion asennusta. 

Saunaan saunaan suomalaiset.....

Onneksi sitä malttaa pysähtyä hieman miettimään seuraavien työvaiheiden järjestystä. Kylpyhuoneen nurkaan suunniteltu sauna olisi nimittäin aika haasteellinen tehdä välikaton asennuksen jälkeen. Saunaa varten tarvitaan nimittäin pätkä väliseinää suihkun ja saunan välille. Tuo väliseinän pätkä pitää tietenkin laatoittaa suihkun puolelta ja tila on melkoisen ahdas jo ilman välikattoakin. Operaatio voisi olla mahdoton välikaton asennuksen jälkeen. Siispä saunan suunnitteluun. Jo pelkkä suunnittelukin teetti töitä mutta pikku hiljaa ajatus selkiytyi ja saunasta tulee ihan yksinkertainen tekijän aloittelijamaisuuden vuoksi. Ehkäpä tuleviin taloihin sitten hienompia ja modernimpia saunoja...... Väliseinän laatoitus oli haasteellista ja ainoa keino edes yrittää saada laatat suoraan oli tuijotella ja täsmäytellä laattarivejä talon päätyikkunan kautta. Saapi kelvata ja pitänee toivoa ettei sinne pääse kuikkimaan kukaan muukaan :)


Ensin suunnittelin tukipilarit tulevia väliseiniä varten. Suihkun ja saunan välinen seinä tehdään puusta ja laatoitetaan suihkun puolelta, Saunan puolelta seinä petsataan. Lauttiit rakentuvat takaseinälle jahka pääsen itseni kanssa yksimielisyyteen niiden muodosta, rakenteesta ja kiinnityksestä. Todennäköisesti valitsen yksinkertaisen mallin juurikin tuon aloittelijamaisuuden vuoksi. Etuseinä tulee pääosin pleksilasista, koska muuten saunaan ei näkisi. Alaseinään laitan muutaman kerroksen puupanelia, en tiedä miksi mutta niin päätin. Ovi tulee myös pleksistä mutta sen ehtii sitten hieman myöhemmin, jahka keksin kuinka sen saranoin riittävän siististi paikoilleen. Riittävän pieniä saranoitakaan minulla ei ole vielä hankittuna. Naulasin seinätuet paikoilleen mutta kulmariman sekä etuseinän keskiriman tapitin lattiaan liiman kanssa. Porasin siis riman alapäähän sopivan reiän, samoin lattiaan ja laitoin reikiä yhdistämään palan paksua tulitikkua.

Tein rimoihin myös noin 2 mm uran pleksilasia varten. Laitan lasin uraan liimalla ja sitten laitan jonkinmoiset listat vielä turvaamaan pleksien paikallaanpysymistä.



Pleksilasit odottavat nyt sahattuina mutta ennen niiden asentamista täytyy suunnitella ja asentaa ne lautteet.


HUOM! Ylimääräisen tilan, esim. saunan, sijoittaminen huoneen sisälle kannattaa suunnitella ihan paperille valmiiksi, jotta kaikki asiat tulevat huomioitua. Jos talossa olisi välikatto jo tässä vaiheessa paikoillaan, olisi rakentaminen monta astetta haasteellisempaa ja osa tekemistäni ratkaisuista jopa mahdottomia. 

Alakerran listoitusta

Lattian petsaamisen jälkeen olikin vuorossa sitten lattian listoitus ja ikkunoiden sisälistoitus. Jälleen kerran isältä saamani ihana jiirisaha oli välttämätön työkalu, jotta sain ikkunalistat ojennukseen. Lattialistoihin en jiirejä sahaillut ja perin hankalaa se 2 mm lautaan olisi ollutkin.



Tässä listoitushommassa ei kauan nokka tuhissut ja olin petsannut/ maalannut listat jo etukäteen välttääkseni seinien sotkemista maalilla.



Olohuoneesta puuttuu siis enää laipiolistoitus mutta sen teen vasta laipion asennuksen ja maalaamisen jälkeen. Lisäksi pitää vielä miettiä led-valonauhan asennus laipioon valmiiksi. Ala-aulasta puuttuu tietenkin myös laipio ja listat. Samoin portaat yläkertaan. Seuraava operaatio onkin portaiden mallien vääntäminen paikoilleen, jotta saan sahattua ylösmenoreiän välikattoon oikeaan kohti.


HUOM! Listoitusvaiheessa kannattaa miettiä jälleen työjärjestystä ja ottaa huomioon mahdollisesti vielä tekemätön sähköistystyö. Jos käyttää nukkekotiin tarkoitettuja sähköistystarvikkeita, on esim. sähköjohtojen vetäminen pitänyt huomioida jo ennen tapetointia, koska sähköistyksen johtonauhat voidaan vetää tapetin alle. Minun piti huomioida led-valonauhan asennus ja siksi laipion listoitus on viimeinen operaatio.

tiistai 28. heinäkuuta 2015

Tikusta asiaa....ei kun lattiaa

Sain nuo tikut siis jo sunnuntaina vaikka kirjoitin blogitekstini vasta tänään. Tikut saivat uuden elämän olohuoneen ja ala-aulan lattioissa, ainakin osa tiukuista. Yllättävän paljon niitä kuitenkin menee mutta varovaisestikin arvioiden yksi pussi tikkuja riittää kaikkien jäljellä olevien huoneiden lattioihin ja tarvittaessa laipioihinkin. Talon ulkovuoraukseen joudun ehkä jo avaamaan toista pussia mutta materiaali riittää nyt siltä osin koko taloon ja mahdolliseen seuraavaankin :)

Ensin mietin tekisinkö lattiaan laudoista jonkun hauskan kuvion mutta päätin jättää taiteilemisen seuraaviin huoneisiin. Tein siis sen ihan perinteisen ladonnan mukaan.


Maalasin alakerran ovet ja liimasin ne paikoilleen kuitenkin ennen lattian laittoa, koska en ollut laskenut lattialankkujen paksuutta mukaan oviaukon korkeuteen. Olisin siis joutunut suurentamaan oviaukkoja yläreunasta. Yritin olla siisti ja sahata ovien kohdalla lattialankut nafteiksi, jotta liian isoja rakoja ei jäisi. Tosin täytin ne pienetkin raot sahanpurusta ja Eri Keeperistä tekemälläni mössöllä.

Mietiskelin lattioiden valmistuttua sitä, että jätänkö lattiat puupinnalle, lakkaanko sellaisenaan vai petsaanko lattian sävyllä. Päädyin petsiin ja sävyyn Kirsikkapuu.




Tikkuja...jippiiiiii!!!!!!

Vihdoin ja viimein tämä kauan odotettu päivä tuli!!! Bilteman sytyketikkulähetys oli saapunut ja meikäläinen, hamsterinakin tunnettu, oli heti käsi ojossa ammentamassa useamman pussukan kyytiin. 5 kilon säkki priima puutikkuja; 2 mm x 1,6 cm x 29 cm, maksoi vain vajaa 6 euroa. Tikkuja lienee noin 500 kappaletta per säkki ja minä tosiaankin olen nyt kolmen säkin ikionnellinen omistaja. Nyt raksatyöt voivat jatkua vauhdilla!!!


sunnuntai 26. heinäkuuta 2015

sunnuntai 19. heinäkuuta 2015

Ha haaa.....laattalattiaa saumattuna


Satuinpas löytämään varastostani sopivaa luonnonvalkoista sauma-ainetta. On se sitten hyvä ettei heitä mitään jäljelle jäänyttä käyttökelpoista tavaraa hukkaan. Tein pienen annoksen saumalaastia. Hieman etukäteen pelotti, että kuinka mahtaa muovilaattani, varsinkin se maalattu versio, tykätä hieman kuitenkin karkean saumalaastin levittämisestä pitkin lattiaa ja kuinka mahdankaan saada lattia puhdistettua saumauksen jälkeen.

En antanut saumauksen kuivaa ihan pyydettyä 30 minuuttia, vaan tein ensimmäisen puhdistuksen jo hieman aikaisemmin. Näin jälkeen päin ajateltuna saumaus olisi saanut ihan hyvin kuivaa koko sen pyydetyn ajan. Minä vaan hieman pelkäsin laastin tarttumista muovilaattoihin kiinni liian lujaan.






Saumaukset laastin levittämisen jälkeen





Saumaukset pesun jälkeen

Kaakelikone käynnissä

Mietiskelin tovin mitä keksisin kylpyhuone/ saunan lattiaksi. Sitten muistin isäni minulle katon palahuopaa varten antamat muovimaton ylijäämäpalat. Olin jo tullut siihen tulokseen, että vaikka ulkonäöllisesti tuo palahuopa oli täydellistä tuosta muovimatosta tehtynä, oli muovimatto ehkä liian paksu rakenneaine kattoon. Nyt muovimatolle keksin ihan uutta käyttöä. Olin ostanut jo varastoon harmaata spraymaalia tiiliseinätestiäni varten ja maalasin nyt muutamia mattosuikaleita tuolla maalilla.


Palojen kuivuttua edessä oli seuraava pähkinä! Kuinka saisin mattosuikaleet, sekä maalatun että maalamattoman paloiteltua riittävän siististi pieniin paloihin, laattoihin. Laatan kooksi valitsin 2 cm x 2 cm. Talon 1:12 mittakaavaan se on ehkä hieman suuri mutta en usko sen hyppäävän liiaksi silmille. Pienemmän kanssa taitaisi mennä hermot ja sormet käydä liian hankaliksi työvälineiksi. Olin muuten ostanut jo Kärkkäisellä käydessäni oikeita keraamisia mosaiikkeja laatoitusta mallaamaan mutta päädyin nyt kuitenkin kylpyhuone/ saunan osalta kevyempään rakennusmateriaaliin.


Ensin leikkasin mattopuukon ja rautaisen kolmioviivaimen avulla tasaiset suikaleet leikkuulaudan päällä. Jiiri-telineeni ja pitkäteräinen mattopuukko osoittautuivat parhaaksi työvälineeksi suikaleiden paloittelussa ja simsalabim.....laattatehtaani lähti käyntiin.....























Laattatehtailun jälkeen sitten vaan ystäväni Eri Keeperin kanssa laatoitushommeleihin. Koska tämä on vasta ensimmäinen taloni, on kaikki uutta ja kokeilullista, En siis yhtään tiedä lopputulosta mutta laatoitus oli nopeaa ja helppoa. Saumauksen teen ihan perinteisellä sauma-aineella. En ole vielä tutkinut varastoani, enkä siis tiedä onko minulla sopivaa sauma-ainetta vai täytyykö se hankkia. Jos soppelia ei löydy, saumaus jää odottamaan tulevia päiviä muuten voisin tehdä sen tänään. Vielä kesken on pohdinta saunan sijoittamisesta kylppärin takaseinälle ja mihin kohtaa laitan suihkun. Ne päätökset ratkaisevat sitten sen mikä osa seinästä paneloidaan, mikä laatoitetaan ja mihin tulee värkkäämäni tiiliseinä. Olen kuitenkin tässä vaiheessa melko tyytyväinen laatoitukseen. Tietenkin olisin voinut hankkia useita eri maaleja ja tehdä muutamia väripilkkuja sinne tänne eri värisin laatoin mutta nyt siis tässä "tylsä" harmaa-valkoinen laatoitus.




HUOM! Huomasin, että näissä sisustusasioissa on luovuus rajana :) Jos tekee "kaakelit" kuten minä, tärkeintä on tehdä laatat ajatuksessa ja millimetrin tarkasti. Pienikin kokoero laatoissa aiheuttaa ylimääräistä täsmäytystä ja heittoja saunoissa. Sakset eivät ole paras mahdollinen työkalu tässä leikkaushommassa jos haluaa siistin jäljen! Mattopuukko, metalliviivain tai jokin valmis leikkuriratkaisu ovat hyviä työkaluja.


lauantai 18. heinäkuuta 2015

Ovia, ovia, ovia!

Ensikertalaisen ei tarvitse tehdä kaikkea alusta itse olematta silti ihan hyvä rakentaja :) Ikkunoiden tekemisessä oli haastetta ihan riittämiin ja haasteestahan on vielä melkoinen osa tekemättä kun yläkerran ja vintin ikkunat on vielä tekemättä, samoin talon etuseinän ikkunat, jotka meinasin ihan jo kokonaan unohtaa.

Tilasin siis taloon valmisovet, kuten jo aikaisemmin taisin kirjoitella. Ovilähetys saapui torstaina ja ennätin mallailla alakerran ovia paikoilleen. Nyt on vielä päättämättä tuleeko ovista valkoiset vai petsaanko ne kenties samalla värillä kuin lattian sitten aikanaan.






Ovet tilasin MiniMaailmasta ja niiden hintaan nähden olin todellakin positiivisesti yllättynyt siististä ja hyvästä laadusta! Ovien mukana tuli toiselta puolen puuttuvat ovenkarmilaudat mutta ovenkahvat puuttuivat, ne laitetaan siis ostoslistalle odottamaan muita eteen tulevia tarpeita. MiniMaailman nettisivuilla luvataan toimitus 1-2 arkipäivässä. Kannattaa kuitenkin kiireisen tilaajan huomioida, että koska kyseinen yritys haluaa tilaukset maksettavan etukäteen yrityksen tilille, viivästyttää eri pankkien välisen maksuliikenteen viive myös toimituksia. Minulla tilauksesta toimitukseen meni tasan viikko vaikka maksoin tuotteet heti vahvistussähköpostin saatuani, suurin syy eri firman pankit. Kuvissa on mukana niitä kauan ja edelleen kaipaamiani sytyketikkuja, tosin nämä on ostettu kalliilla ja ovat Bilteman merkillä myytäviä maalinsekoitustikkuja. Ihan siis samoja tikkuja kuin ne sytykkeet mutta en todellakaan osta tuolla hinnalla koko huushollin raksatarpeita.


HUOM! Ovien oikeankokoiset aukot on sahattuna elementteihin hyvän suunnittelun avulla mutta aukkoja sahatessa on pitänyt osata päättää jo se, asennetaanko ovet, kuten minä tein, vanerin päälle vai vasta pinnoitetun lattian, esim. lautalattian, päälle. Bilteman sytyketikku on 3 mm vahvaa, joten se lattiamateriaalina on ainakin pitänyt ottaa huomioon jo aukon sahausvaiheessa. Jos ovet tehdään kappaletavarasta, ei millintarkalla sahauksella ole sinänsä merkitystä, koska ovenkarmit rakennetaan olemassa olevien mittojen mukaan. Ovet karmineen kannattaa esimaalata tms. ennen kiinnitystä! Minä maalasin ovet etukäteen ja asensin ne ennen lattian asennusta.

Ikkunoita vai akkunoita

Rakennustarvikeet, jotka tilasin Suomen Ilmailukaupasta saapuivat melkoisen nopsasti, suosittelen! Tilasin torstaina ja maanantaina lähetys oli paikallisessa Siwassa noudettavissa. Harvemmin sitä 27 metriä mäntypuista rakennustavaraa ihan yhdellä kädellä ja polkupyörällä kuljetellaan kotios mutta tällä kertaa se onnistui oikein näppärästi. Koko lähetyksellä oli nimittäin painoa vain vaatimattomat 1,4 kg.

Lähetys sisälsi monenkokoista mäntyrimaa:

3 x Mäntyrima 8 x 8 x 1000 mm (510.8x8) = 4,05€
3 x Mäntyrima 3 x 3 x 1000 mm (510.3X3) = 2,55€
10 x Mäntyrima 2 x 10 x 1000 mm (510.2X10) = 8,00€
5 x Mäntyrima 5 x 8 x 1000 mm (510.5X8) = 6,25€
3 x Mäntyrima 2 x 7 x 1000 mm (510.2X7) = 2,40€
3 x Mäntyrima 3 x 8 x 1000 mm (510.3x8) = 2,70€

Tärkein ja odotetuin noista oli rima, jota olin suunnitellut seuraavaan operaatioon eli ikkunan kehysten rakentamiseen. Käytin rimoista 5x8 mm rimaa. Tarkoitus oli jättää hieman tilaa pleksilasille, jonka upotan kehyksen ulkopuolelle ja kiinnitän ikkunanpuitelistoilla. Eipä siis muuta kuin rakentamaan ikkunanpokia. Tekisi mieleni käyttää sanaa akkuna, koska minulle kainuulaissyntyisenä se tuntuu kotoisammalta. Akkunoitahan ne meillä päin ruukasivat olla.

Ikkunanpokien sahailu onnistui jopa ihan jiiriin isältä saamallani pienen pienellä jiirisahalla, jonka kaveriksi itse tein kulmalistoista pienen pienen jiirin. Toki siistimpääkin jälkeä olisi voinut tehdä mutta ensikertalaiselle ihan hyvä suoritus ja tuleehan siihen vielä maali ja listat peittämään pieniä epäkohtia. Yllättävän helppoa kuitenki pienten osien sahaaminen onnettomas ohuesta rimastakin on.



Ikkunanpokien liimaaminen paikoilleen olikin sitten jo astetta haastavampi homma, ei meinaa millään nakkisormet kyetä pitämään noin pieniä osasia siististi yhdessä, ei varsinkaan kun se pleksilasi piti yrittää pitää myös paikallaan, jotta sai ikkunanpokan upotettua oikeaan syvyyteen. Kaikki alakerran ikkunankarmit sain kuitenkin liimattua ja maalatuakin pariin kertaan. Ikkunapleksien sahaaminen ei muuten ollut ihan helppo nakki, Käytin ikkunoihin Biltemasta ostamaani 2 mm paksuista pleksiä ja uudella rautasahan terällä sahaaminen ei meinannut onnistua ollenkaan, kun terän piikit tarttuivat kiinni pleksiin vähän väliä. Kaivoin astetta huonomman eli vanhan rautasahan terän, josta suurimmat hampaat olivat jo kuluneet sileäksi ja sillä sahaaminen onnistui ilman suurempia halkeemia. Tuo pleksilasi on nimittäin melko helposti halkeavaa ellei muovi ole tuettu kunnolla esim. vaneripalojen väliin.



Olen kuitenkin aika tyytyväinen projektini onnistumiseen tähän mennessä. Tiedän, että haasteellisemmat jutut ovat vielä vastassa mutta joka päivä tässä opitaan uutta ja ehkä taidotkin karttuvat sitä mukaa. 


HUOM! Jos ikkunat tehdään kappaletavarasta eikä valmisikkunoista, kannattaa ikkunan pokia suunnitellessa ottaa huomioon kaikki mahdolliset asiat: tuleeko lasi/pleksi ikkunan sisä- vai ulkopintaan? Kuinka lasi/pleksi kiinnitetään ja kuinka paksua se on? Kuinka ikkuna listoitetaan sisä - ja ulkopuolelta? Mikä on talon ulkovuoraus ja kuinka paksu se on? Vaikuttaako ulkovuoraus ikkunanpokan paksuuteen?..... Kun suunnittelu tehdään tarkkaan ja rakennusmateriaalien paksuudet ym. otetaan huomioon, ei ikäviä yllätyksiä tule :)

perjantai 17. heinäkuuta 2015

Sisustushommeleita

Järjestyksen kaikelle tälle tekemiselle olen pähkäillyt ihan itse, Joku viisaampi voisi tietenkin kertoa, että tuo pitäisi tehdä ennen tuota ja tuo ennen tuota mutta minä olen kehittänyt oman järjestyksen, jolla voi tai ei voi olla tekemistä logiikan kanssa. Toiset ovat tehneet ulkovuoraukset sun muut ennen sisustushommia mutta minä päätin tehdä sisustushommat ennen ulkovuorausta, Näinhän se taitaa mennä normitalonkin rakentamisessa. Yritän minimoida yllätystekijät tällä järjestyksellä, onhan taloni ensimmäinen. Toista tehdessä, jos sellaista koskaan tulee, on sitten helpompi korjata tehdyt mokat.

Aloitin siis sisustushommeleilla ja tapeteeraushan se tietty oli ensimmäinen operaatio, kun olin ensin päättänyt talon huonejärjestyksen alakerran osalta. Noh, talon keskellä on ikkunallinen aula, josta portaan yläkertaan tulevat sitten aikanaan. Toisessa päädyssä on iso olohuone ja toiseen päätyyn näillä näkymin rakentuukin aikaisemmin ajattelemani keittiön sijasta kylpyhuone/ sauna. 

Olohuoneeseen päätin laittaa takaseinälle hieman suurempi kuvioista tapettia ja sivuseinille sitten sävy sävyyn neutraalimpaa kuviota, Kiitokseksi Värisilmästä saamastani tapettimallikirjasta, kerron, että kaikki alakerran tapetit ovat Borosan- mallistosta. 

Jotkut käyttävät tapetoinnissa liimana oikeaa tapettiliimaa tai jopa liisteriä, minä päätin käyttää ihan Eri Keeperiä, jonka kumilastan avulla levitin ohueksi ja tasaiseksi. Ja laitoin liiman muuten seinään, en tapettiin.

Aulan sivuseinälle valitsin hennon kukkakuvioisen tapetin ja sekä pääty- että toiselle sivuseinälle saman sävyn kuviottoman tapetin. Olisin halunnut kuviotapetin takaseinään mutta isot ikkunat olisivat vieneet tapetista niin ison osan, että itse kuvio olisi jäänyt kovin vähiin. Ikkunanreiät oli sitten helppo leikata mattopuukolla kuivuneeseen tapettiin. 

Tapetointi oli helppoa ja nopeaa, olisipa se yhtä sukkelaa ja näppärää isomman kokoluokan operaatioissakin.


HUOM! Jotkut kasaavat talonsa kerralla kokonaan ja siirtyvät vasta sitten sisäosien pinnoitukseen. Minä päätin rakentaa kerros kerrallaan, jotta työskentely on mahdollisimman helppoa muutenkin pienissä tiloissa. Välikaton asentaminen ennen alakerran pinnoitusta olisi lisännyt haastekerrointa todella paljon ja koska kirjoitan tätä huomautusta projektini edettyä jo huomattavasti eteenpäin, voin kertoa, että saunan rakentaminen välikaton asentamisen jälkeen olisi ollut lähes mahdoton operaatio. Työjärjestys pintojen pinnoittamisessa minulla on ollut seinät, lattiat ja lopuksi laipiot. Ikkunanpokat voi tehdä missä vaiheessa tahansa mutta ne ehkä kannattaa tehdä ennen seinien pinnoitusta, jotta tapetteihin ei tulisi ylimääräisiä liimajälkiä. Jos seiniin käyttää tapettia, kannattaa takaseinä tapetoida ensin ja kääntää takaseinän tapettia muutaman millin verran myös sivuseinille ja sivuseinän tapetti sitten liimataan tuon käänteen päälle niin, että sauma jää sivuseinätapetin alle.  Näin saa nurkat siisteiksi, eikä erillistä nurkkalistoitusta tarvita.

perjantai 10. heinäkuuta 2015

Hamsteri......minäkö muka ????

Eilen vihdoin pääsin käsiksi projektiini täällä omassa kotona. Tosin sitä ennen olin viettänyt pari tuntisen hankkimalla kaikkea tarpeellista tarviketta. Biltemaan ei ollut vieläkään tullut niitä kovasti kaipaamiani sytyketikkuja. Niitähän nukkekotiharrastajat hamstraavat oikein urakalla rakennusaineeksi. Kohta joutuu lähtemään etsimään niitä hiivatin tikkuja jostain muualta....siis ihan muista kaupungeista. Bilteman tikut ovat ainutlaatuisia.

Biltemasta tarttui mukaan pistosaha, koska vielä muutama reikä olisi sahattava, eikä meillä ole toimivaa pistosahaa. Talon aikaisemmat sahauksethan tein isän vempeleillä. Noh, ostos ei ollut kallis, vain 30 euroa. Saa nähdä kestääkö edes yhden talon rakentamisen ajan.

Bauhausista löysin sitten sopivia pianosaranoita ja pikkusaranoita katon ja etuseinien kiinnitykseen. Katostahan pitää tietenkin saada kääntyvä, jotta ullakko voidaan hyödyntää leikkitilana ja etuseinien on tietenkin oltava kääntyviä, jotta talon siään ylipäätänsä pääsee leikkimään. Bauhausista sain myös pari ihanaa tapetin mallikappaletta ja ystävällinen myyjä lupasi hakea lisää mallipaloja talonprojektiin. Sitten löysin ihanan bamburullaverhon, jonka sitten kotona purin säleiksi. Bambusäleet olivat vain kevyesti ohuella narulla punottu toisiinsa ja narunpäät katkaisemalla koko helahoito purkaantui irtosäleiksi lähes itsestään. Niin ja Biltemasta ostin myös pari 2 mm paksua pleksimuovin palaa ikkunalaseiksi. 

Tarvikeostoksia


Illalla sitten isännän avustuksella ruuvailin talon taka- ja sivuseinät kiinni pohjalevyyn sekä toisiinsa. Koekasasimme vielä väliseinät ja välikatot, jotta sain kuvan kuinka hyvin palaset toisiinsa sopivat ja sopivathan ne!!! Olin todella iloisesti yllättynyt siitä kuinka yhden valokuvan perusteella olen onnistunut piirtämään kaavat ja vielä sahaamaankin ne niin, että palaset sopivat millilleen toisiinsa :) Olen ehkä ollut koko ikäni väärällä alalla mutta vielä on mahdollista vaihtaa uraa.....alankin pientalorakentajaksi. 

Koekasattu talo, ruuveilla kiinni taka- ja päätyseinät. Väliseinät ja -katot vain mallattu paikoilleen, ei kannata kiinnittää huomiota siihen, että väliseinät eivät ole ihan kohdillaan. Keskellä taloa siis kahdessa kerroksessa ikkunalliset aulat, joihin tulee portaan alakerrasta yläkertaan ja yläkerrasta ullakolle. Alakertaan haaveilen toiseen päätyyn olohuonetta, toiseen kylpyhuone/ Saunaa tai sitten siihen tulee keittiö. Yläkertaan tulee makuuhuone ja mahdollisesti sitten keittiö tai kylpyhuone/sauna. Aulat käyvät myös oleskelutiloista.

Tänään en ehtinyt rakennushommiin mutta ehdin kuitenkin käydä vielä hamstraamassa tarvikkeita ohikulkiessani. Haukiputaan Värisilmässä oli kertakaikkisen ihana myyjä, kiitos hänelle, hän kaivoi takahuoneen hyllystä vanhan tapettimallikirjan ja antoi sen minulle rakennustarvikkeeksi....WAU! Nyt minulla on tapetteja ainakin yhteen taloon ja valitakin voi oikein kataloogista. Säästökuopasta silmiini sattui pari vihkosta, joissa oli erilaisia askartelupapereita. Papereita oli aina 2 sivua sorttiaan ja olisikohan noin 10 sorttia per vihko. Paperi oli sellaista vahvaa askartelupaperia ja koko noin 30 senttiä suuntaansa. Erittäin sopivia tapettipapereita nekin, en voinut olla ostamatta kahta erilaista vihkosta. Valkoista maalia hankin jo valmiiksi ja sitten tarvikkeet salaiseen testiprojektiin. Siitä en kerro mitään ennen kuin teen sen ;)

Tämän päivän tarvikeostokset ja se ihana tapettimallikirja, jonka sain lahjaksi.
Ai niin! Olen odottanut niitä Bilteman sytyketikkuja saapuvaksi myymälään mutta ei tule ei. Ehkä heinäkuun lopussa sanottiin, niin ehkä! No, tulkoon sitten kun tulevat, tilasin puutavaraa Ilmailukaupasta yhteensä 27 metriä Sieltä tulee ohuempaa ja paksumpaa mäntyrimaa mm. ikkunanpuitteiden tekoa varten. Sitten tilasin Minimaailmasta sisä- ja ulko- ovet. Ne taitaisivat olla aloittelijalle liian haasteelliset tehdä, joten menin sieltä mistä aita on riittävän matala. Katsotaan sopivatko ovet tekemiini reikiin. 

Vasemmalla sisäovimalli, oikealla aulan ja olohuoneen sekä yläkerran aulan ja mahdollisesti makuuhuoneen välinen  pariovi. Alhaalla pääovi ja yläkerran parvekkeen ovimalli.



sunnuntai 5. heinäkuuta 2015

Elementit valmiina!!!! :)

Isäni asiantuntevan opastuksen turvin näyttäisi nyt siltä, että olen kunnialla selvinnyt projektini ensimmäisestä haasteesta eli kaavojen avulla piirrettyjen kappaleiden sahaamisesta. Talon elementit sahasin 9 mm paksuisesta sekavanerista. Havuvaneri olisi ollut halvempaa mutta paljon laadussa oli niin suuri ero sekavanerin hyväksi, että päädyin siihen. Kun kerran tehdään, niin tehdäänpä sitten kunnolla ja kunnon tarvikkeista. Kahden vanerilevyn hinnaksi tuli yhteensä 74 euroa. laitetaan se siis muistiin kokonaiskustannusten laskemista varten.

Sekavaneria, kaavat, kynä, pitkä ja lyhyt viivain, mittanauha ja sirkkeli, jolla hommaa ei kuitenkaan hoidettu.

Ensin yritettiin sahata paloja käsikirkkelin voimin mutta sopivasti hammastettua sahanterää ei löytynyt. Osa oli liian isolla hammastuksella ja repi leikkausjälkeä pahasti. Paras terä oli sitten joku erikoisterä, jolla leikkaaminen onnistui muuten ihan siististi mutta kitka sai aikaan sellaisen savun, että levyn syttyminen tuleen oli jo aika lähellä. Lopulta isä kaivoi esiin sen parhaan mahdollisen työkalun eli sähkökäyttöisen pistosahan. Sillä homma onnistui todella näppärästi, joskin ehkä hieman hitaammin kuin sirkkelillä olisi onnistunut. Pistosahalla sai myös ikkunanreiät sun muut siististi tehtyä, tosin kulmiin porattiin ensin apureiät sahanterää varten. Sopivan poranterän löytyminenkin oli operaatio sisänsä ja paras terä olikin joku versio ajalta ennen syntiinlankeemuksen.

Pientä haparointia ensi alkuun, niin kuin kaikessa uudessa yleensäkin mutta vauhtiin päästyään sahuri oli melkoisen näppärä, vaikka itse sanonkin, ja huhki palasia irti vanerista urakalla. Kyllähän sitä työnjohtajan kanssa mietittiin välillä melko ankarasti kuinka kaavat levyille asetellaan, jotta hukkapaloja syntyisi mahdollisimman vähän. Välillä kaavoja käänneltiin sinne sun tänne ja uudelleen ....... mutta lopulta aina löytyi se oikea kohta.

Välillä itseänikin hirvitti se olenko onnistunut piirtämään pelkän valokuvan perusteella yhteensopivat osaset vai tuleeko sutta ja sekundaa???!!! Kokonainen päivä sahailtiin ensin elementtejä ja sitten elementteihin ikkunan ja ovien reiät. Jätimme puuhan hieman kesken ja jatkoimme seuraavana aamuna loppuun. Sitten oli edessä se jännin vaihe eli seinien koekasaus ja sekin ihan vaan siksi, että saisin hieman näkökulmaa onnistumisen tasosta,

Seinien koekasaus

Ja täytyy todeta, että olen itsestäni melko ylpeä, osat passasivat ainakin seinien osalta lähes täydellisesti toisiinsa. Ainoa korjaus tulee etuseinäelementteihin, jotka muuttuneen pohjaleveyden vuoksi olivat hieman liian leveät mahtuakseen pohjan päälle mutta se fiksaus on helppo tehdä sitten kun pääsen mallaamaan etuseiniä paikoilleen saranoiden kanssa.

Samalla jo mietiskelin tulevia rakennusvaiheita eli esim. kuinka ja millä pinnoittaisin kattolevyt. Helpointahan olisi vain maalata katto mutta minäpä tunnetusti olen ihminen, joka ei mene sieltä mistä aita on matalin elikkäs Villa Terttulan kattoon tulee päällyste. Tein "koeponnistuksen" isäni aivoituksen mukaisesti vanhasta muovimaton ylijäämäpalasta. Leikkasin sapluunan muistuttamaan palahuopaa ja äitini tahtoi kuvioksi "paanukuviota". Siispä sellainen testaukseen. Leikkasin muovimatosta muutaman palan, suihkutin ne mustalla maalilla hieman epätasaisesti nurjalta puolen ja jätin yöksi kuivumaan. Täytyy myöntää, että hämmästyi jopa itse kuinka aidon näköistä palahuopaa sain syntymään. Pinta oli rosoinen kuin palahuovassa konsanaan. Äiti ei tykännyt mustasta väristä, tahtoi punaista kuten Pikku Rauhalan alkuperäisessä talossa (tosin vain maalattuna). Siispä kokeilen seuraavan koe- erän punaruskealla maalilla jahka pääsen siihen vaiheeseen uudelleen.



Projekti on siis käynnistynyt todenteolla ja pidettiinpä eilen illalla saunan päälle harjannostajaisetkin viinin kera :)


HUOM! Osat kannattaa sahata rakennusjärjestyksessä eli aloittaa ulkoseinistä ja edetä sitten väliseiniin. Koekasaus kannattaa tehdä myös osien sahausten välillä, jotta hoksaa kaikki huomioitavat asiat ennen seuraavien osien sahausta. Tämä ei tietenkään ole välttämätöntä silloin, kun sahaa jostain saatuja valmiskaavoja mutta jos kaavat on itse suunnitellut, kuten minulla, niin se kannattaa.